Cahiers Politiestudies (februari 2026), Jg. 2026/1, N° 78 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: Mondiale dreigingen en de politie
Gasteditoren: Timo Kansil, Sven Bishop, Peter De Buysscher & Paul Sinning
Gebeurtenissen ver weg hebben directe gevolgen in België en Nederland. In het veiligheidsdomein gaat dat om zeer uiteenlopende zaken zoals internationale situaties van oorlog en vrede, klassieke smokkel en handel van illegale goederen en via het internet gepleegde vermogenscriminaliteit. De diversiteit van deze dreigingen maakt dat de politie op allerlei verschillende wijzen reageert. Daarbij valt het gebiedsgebonden werk samen met nationale veiligheidstaken en internationale samenwerking. In dit Cahier zullen deze mondiale dreigingen worden behandeld. Steeds is daarbij de vraag hoe een mondiale dreiging moet worden begrepen, welke gevolgen deze voor de veiligheid in België en Nederland heeft en welke combinatie van activiteiten door de politie wordt ingezet om met deze dreigingen om te gaan.
Cahiers Politiestudies (mei 2026), Jg. 2026/2, N° 79 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: Publieke en private opsporing
Gasteditoren: Antoinette Verhage, Marc Cools, Nicolien Kop & Christianne de Poot
Publieke en private opsporing verhouden zich op verschillende manieren tot elkaar: als twee kanten van één medaille, als elkaar opvolgende fasen in de strafrechtsketen of als twee sterk gescheiden werelden. Wat duidelijk is, is dat beide vormen van opsporing vandaag veranderingen ondergaan: maatschappelijke ontwikkelingen dwingen tot het inzetten van nieuwe methoden, nieuwe wetgeving biedt andere kaders om in te werken - ook wat toezicht op de sectoren betreft - en professionalisering zorgt voor nieuwe inzichten en aanpak. Waar de indruk vaak heerst dat publieke opsporing door de toegang tot allerhande formele databanken en het gebruik van dwang een meer verregaande of intrusieve vorm van opsporing kent, is dit niet altijd een goede weergave van de realiteit. Integendeel, de private opsporing loopt in sommige domeinen voorop – onder andere omdat zij soms op meer creatieve wijze aan opsporing moet doen. Bovendien zijn beide vormen van opsporing soms meer met elkaar verbonden dan op het eerste zicht zou lijken, bijvoorbeeld omdat dossiers elkaar kruisen of omdat er ook vormen van publiek/private of hybride opsporing ontstaan.
In dit Cahier willen we actuele ontwikkelingen en uitdaging op het vlak van zowel publieke als private opsporing in kaart brengen, maar ook nagaan welke kruispunten er zijn tussen publieke en private opsporing.
Cahiers Politiestudies (september 2026), Jg. 2026/3, N° 80 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: Neutraliteit van de politie
Gasteditoren: Lodewijk Gunther Moor, Timo Kansil, Eddy Deraedt & Patrick Loobuyck
De politie is er voor iedereen. Dat vergt neutraliteit. Staat die neutraliteit onder druk bij het optreden van de politie bij grootschalige demonstraties? In Nederland gaan er stemmen rond dat het optreden van de politie bij de acties van boeren op snelwegen niet in verhouding staat ten opzichte van het optreden van de politie bij milieuprotesten op de snelweg van de actiegroep “Extinction Rebellion”. Brengen levensbeschouwelijke uitingen (bijvoorbeeld het dragen van hoofddoekjes en keppeltjes) de neutraliteit van de politie in gevaar? Deze en soortgelijke vragen komen in dit Cahier aan bod.
Cahiers Politiestudies (december 2026), Jg. 2026/4, N° 81 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: Gemeenschappelijke frontlijn
Gasteditoren: Auke Van Dijk, Janine Janssen, Evelien De Pauw & Cis Dewaele
Het concrete politiewerk is zeer gevarieerd en brengt de politie in contact met tal van andere professionals in een poging urgente maatschappelijke problemen aan te pakken. Ook burgers hebben met tal van partijen te maken bij het oplossen van problemen. Naast politie zijn vele andere professionals actief op het sociaal domein en op het gebied van (openbare) gezondheid. Wat is er op lokaal niveau aan het veranderen en hoe ziet de gemeenschappelijke frontlijn eruit? En hoe dat te duiden?
Cahiers Politiestudies (februari 2025), Jg. 2025/1, N° 74 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: Politie en drugs
Gasteditoren: Sofie De Kimpe, Dirk Korf, Toine Spapens en Steven Debbaut
Politie en drugs zijn sinds de criminalisering van bepaalde genotsmiddelen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat is het huidige criminaliteitsbeeld aangaande drugs bij de politie in België en Nederland? De politionele recherche lijkt ontzettend veel energie capaciteit te besteden aan de strijd tegen drughandel en -traffic. De vraag rijst wat dit nu allemaal oplevert? Hoe is het gesteld met het drugsbeleid in België en in Nederland? Kennen we andere vormen van politioneel drugbeleid in de wereld en wat leveren die op? Welk effect heeft het Belgische en Nederlandse drugbeleid teweeggebracht? Wat is de uitkomst van dit beleid ten aanzien van druggebruik? Het gebruik van drugs en de handel in drugs kan men moeilijk beschouwen als eenzelfde probleem en vergen een divergente aanpak. Hoe benadert me beide problemen in België en in Nederland? Zijn er verschillen en met welk verschillend resultaat? En tot slot, welke perverse neveneffecten zoals ondermijning, maar ook corruptie in de landbouw, etc. zien we verschijnen naar aanleiding van het drugbeleid? Noot: uiteraard wordt de term ‘drugs’ hier zeer breed gebruikt en verdient dit verdere afbakening.
Cahiers Politiestudies (mei 2025), Jg. 2025/2, N° 75 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: Politie, inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten
Gasteditoren: Philippe Debaets, Marc Cools, Peter Klerks & Joery Matthijs
Cahiers Politiestudies (september 2025), Jg. 2025/3, N° 76 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: De financiële kant van criminaliteit
Gasteditoren: Thom Snaphaan, Antoinette Verhage, Geert Delrue, Wim Huisman & Manon Hoekstra
Cahiers Politiestudies (december 2025), Jg. 2025/4, N° 77 (Antwerpen / 's-Hertogenbosch: Gompel&Svacina)
Themanummer: Digitalisatie van het politiewerk
Gasteditoren: Marielle den Hengst, Sofie De Kimpe, Evelien De Pauw & Wim Broer
Digitalisatie, het gebruik van digitale technologieën in het politiewerk, is al even aan de gang en zal ook in de komende jaren veranderingen in het politiewerk met zich meebrengen. Politiefunctionarissen hebben steeds meer digitale hulpmiddelen tot hun beschikking. Door digitale hulpmiddelen is informatie makkelijker beschikbaar. Door mobiele technologie zijn ook steeds meer hulpmiddelen direct op straat in te zetten. Sociale media ondersteunen en veranderen de communicatie tussen politie en burgers. Processen versnellen door de inzet van technologieën. Welke competenties en vaardigheden zijn nodig? In hoeverre beïnvloedt digitalisatie het welzijn van politiemensen? Hoe ervaren ook burgers de steeds verdergaande digitalisatie van politiewerk? Wat is de impact van digitalisatie op de uitvoering van het politiewerk?