In het streven het politiewerk gerichter, effectiever en efficiënter te maken door een degelijke analyse van beschikbare informatie, wordt het ideaal van een “Informatiegestuurde Politie” al enkele decennia nagestreefd in vele politieorganisaties. Het omzetten van dit ideaal naar de praktijk gaat echter niet zonder slag of stoot. De technologische omgeving waarin de politie functioneert is intussen immers grondig gewijzigd. De mogelijkheden om grote hoeveelheden “big data” op te slaan en te analyseren zijn enorm toegenomen. Deze ontwikkeling werpt de vraag op in hoeverre het lukt om de politie om te vormen tot een hoogwaardige informatie- en kennisorganisatie. Welke beperkingen en voorwaarden doen zich daarbij voor? Hoe krijgen noties als “Predictive Policing” of “the Policing of Risks” in de praktijk vorm? Wat zijn de morele en normatieve aspecten en vragen die deze ontwikkelingen bij de politie oproepen? Op deze vragen wordt ingegaan tijdens deze studiemiddag.



Programma

13.30     Verwelkoming

Stephan Svacina, uitgever Gompel&Svacina

13.35     “Wordt de politie in België al dan niet gestuurd op basis van informatie”

Jelle Janssens – Docent Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht, Faculteit Rechtsgeleerdheid, UGent – Piloot van het Cahier Politiestudies “Informatiegestuurde Politie

Waar komt het idee van “Informatiegestuurde Politie” eigenlijk vandaan, hoe werd het onthaald in België en wat impliceert een dergelijke aanpak? Jelle geeft zijn visie op de stand van zaken in België en maakt een uitstap naar andere Europese landen.


14.00    Predictive policing ontcijferd”

Lauren Waardenburg – Promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Lauren gaat in op haar etnografische studie naar het gebruik van het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) voor politiewerk in Nederland. Ze kijkt naar zowel de invoer als de uitkomsten van CAS-voorspellingen en geeft een uitleg over hoe het gebruik van dit systeem in de praktijk tot stand komt.

14.25     Koffiepauze


14.55    Een realistische, kritische maar ook wel optimistische kijk vanuit de praktijk”

Mark Crispel – Korpschef PZ Zennevallei

Mark heeft het over de praktijk van IGP in zijn politiezone, op het eerste gezicht een evidentie, maar dat is het lang niet altijd. Niet alleen de massa aan informatie baart zorgen, maar ook de technische hulpmiddelen die erbij te pas komen denderen in een rotvaart op de politie af.


15.20     De bestuurlijke aanpak van organized crime en haar vitale informatieflux”

Annemie De Boye – Coördinator Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum ARIEC – Hasselt

De bestuurlijke aanpak wordt vandaag vaak ingezet in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit, waarin lokale besturen een toenemende actieve rol gaan spelen. Centrale processen hierin zijn het vergaren én delen van informatie. De spelregels hierbij worden door Annemie duidelijk op één lijn gezet.


15.45     Discussie (o.l.v. Prof. dr. Jelle Janssens) en besluit


16.10     Dankwoord

Elke Devroe – Hoofdredacteur Cahiers Politiestudies, Directeur Vlaams Vredesinstituut

16.15     Netwerkdrink


Waar?

De Stroming – Europazaal

Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen

Te voet: 20’ Centraal Station; 15’ Waalse Kaai en Vlaamse Kaai (gratis parkeren); 10’ Sint-Michielskaai (gratis parkeren); 10’ Parkeergarage Groenplaats (betalend); 5’ Parkeergarage Cammerpoorte (betalend); Tram: 5’ van Centraal Station tot Groenplaats

Wanneer?

Donderdag, 12 maart, 13.30 – 16.10 uur


Vrij beschikbare powerpoints: