Webinar Politie en wetenschap
23 januari 2025 van 13.30 uur tot 16.30 uur
Voorzitter: Dr. Elke Devroe
Moderator: Dr. Willy Bruggeman
Situering
Er valt veel te zeggen over de relatie tussen politie, wetenschap, beleid en praktijk in België en Nederland. In grote lijnen, en dus zonder exhaustief te willen zijn, gaat het huidige debat over:
- de verhouding tussen onderzoek over, voor, door en met de politie,
- de institutionele inbedding en financiering van het politieonderzoek,
- de culturele verhouding en verschillen tussen politie en wetenschappers,
- visieontwikkeling en themasetting van het politieonderzoek,
- de methodologische discussies inzake politieonderzoek (inclusief de toegang tot informatie) en
- de valorisatie/impact/doorwerking van onderzoek.
Het is vaak zoeken naar de balans tussen afstand en betrokkenheid tussen onderzoekers en politiemens – en meer abstract tussen de wetenschap en de politie. In dit Webinar laten we enkele experten aan het woord over deze belangrijke thema’s en stellen we Cahier 73 aan u voor.
Programma
13.30 Verwelkoming en spelregels Webinar
Stephan Svacina, uitgever Gompel&Svacina
13.35 – 13.45 Cahierwerking en voorstelling gasteditoren Cahier 72
Elke Devroe (dagvoorzitter), Doctor in de criminologie VU Amsterdam en UGent, Hoofdredacteur Cahiers Politiestudies
13.45 – 14.05 Politie en wetenschap in context
Auke van Dijk, Senior strategisch adviseur, Politie Nederland, piloot van Cahier nummer 73
De afgelopen twee decennia is de relatie tussen politie en wetenschap grondig gewijzigd. Er wordt meer aandacht besteed aan het communiceren naar de praktijk en valorisatie van wetenschappelijk onderzoek. Binnen de politie is het belang van een wetenschappelijke onderbouwing van beleid en uitvoering toegenomen, zoals bijvoorbeeld en inzet van risicotaxatie instrumenten. De politie wordt in toenemende mate een kennisintensieve uitvoeringsorganisatie. Toch is de verhouding tussen politiepraktijk en wetenschappelijk onderzoek nog niet uitgekristalliseerd. Deze bijdrage schetst het thema van dit Cahier. Welke kansen en risico’s zien we met het oog op de – verwachte of gewenste – toekomstige verhouding tussen beide domeinen?
14.05 – 14.20 Vragen aan de sprekers en bespreking twee stellingen
14.20 – 14.40 Politie en wetenschap in België
Willy Bruggeman, voormalig voorzitter federale politieraad België
Deze lezing schetst het begrip ‘evidence based politie’ en zoomt verder in op instellingen in België die de band tussen politie en wetenschap bevorderen. In tweede instantie wordt de situatie in Nederland in vogelvlucht onder de loep genomen. De spreker schetst aandacht aan het politieonderwijs dat nog grote tekorten kent. Ten aanzien van de beleidsmaker bestaan grote verwachtingen om de band tussen politie en wetenschap te structureren, te financieren en een grotere rol toe te dichten.
14.40 – 14.55 Vragen aan de spreker en bespreking twee stellingen
14.55 – 15.05 Koffiepauze
15.05 – 15.25 Evidence-based policing: Een samenspel van politiepraktijk en politiewetenschap
Vana Hutter, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Mieke Struik, Senior onderzoeker, Politie Nederland.
In deze lezing wordt evidence based werken (EBP) in het interventieonderzoek toegelicht, waarbij politieprofessionals en politiewetenschappers samenwerken om problemen te identificeren en alternatieve interventies te verkennen en te evalueren. Het “EMMIE” raamwerk, dat helpt bij het structureren van bewijs voor politie-interventies, staat centraal. EMMIE staat voor Effect, Mechanism, Moderators, Implementation, en Economics. Dit raamwerk biedt een systematische manier om alle relevante aspecten van een interventie te evalueren en helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Deze lezing gaat in op vragen over hoe de evidentie die nodig is voor EBP gevormd en samengevat kan worden, en wat dat vraagt van politieprofessionals en onderzoekers.
15.25 – 15.40 Vragen aan de spreker en bespreking twee stellingen
15.40 – 16.00 Doorwerking van wetenschappelijk onderzoek in politie. Handvatten voor onderzoekers om de effecten van onderzoek te vergroten
Teun Meurs, lector Gebiedsgebonden politiewerk, Politieacademie Nederland
Hoe werkt wetenschappelijk onderzoek door en wat zijn de effecten van onderzoek in de beroepspraktijk van politie en in het politie onderwijs? En hoe ziet een op doorwerking gerichte onderzoekspraktijk er uit? In deze lezing wordt het “Practice-based Research Impact Model for Evaluation” (PRIME-model) toegelicht. Het model maakt onderscheid tussen vier manieren om doorwerking te realiseren, namelijk via het beschikbaar maken van nieuwe kennis (kennisontwikkeling), via het ontwikkelen van voor de praktijk bruikbare producten (productontwikkeling), via het stimuleren van het leren van betrokkenen (persoonsontwikkeling) en via het daadwerkelijk realiseren van verandering in de werkwijze van de praktijk (systeemontwikkeling). Dit model wordt concreet toegepast op de onderzoekscall van Politie en Wetenschap in 2022 en 2023. In deze call is het PRIME-model ingevoegd om de door onderzoekers beoogde doorwerking van ingediende onderzoekvoorstellen te omschrijven.
16.00 – 16.15 Vragen aan de spreker en bespreking twee stellingen
16.15 – 16.30 Vragen en antwoorden over politie en wetenschap in België en Nederland
Willy Bruggeman en Auke van Dijk
Waar?
LIVE WEBINAR –
U volgt comfortabel bij u thuis of kantoor.
De voordrachten gebeuren grotendeels live vanuit uitgeverij Gompel&Svacina, Antwerpen. Met veel ruimte tot interactie en discussie.
Wanneer?
Donderdag 23 januari 2025
Inschrijven
Deelnameprijs: 74,95 euro
Inbegrepen: per post ontvangt u gratis het bijhorende Cahier enkele dagen vóór aanvang van het webinar (t.w.v. 43,95 euro).
Enkele dagen vóór aanvang ontvangt u per e-mail de registratielink voor uw deelname (Zoom).
Inschrijven met bestelbon?
Als u niet online kunt afrekenen, kunt u een inschrijvingsverzoek sturen naar: info@gompel-svacina.eu. Met duidelijke vermelding van: naam en mailadres van de deelnemer(s), volledige facturatiegegevens (btw-nummer, bestelbonnummer, uw referentie,… indien van toepassing) en het e-mailadres waarnaar de factuur verstuurd moet worden. Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via e-mail wordt verstuurd.
Annuleren
Annuleren kan enkel per e-mail of schriftelijk. Annuleringen worden kosteloos aanvaard tot 7 werkdagen vóór de datum van de studiedag. Bij latere annuleringen is het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Ingeschreven deelnemers kunnen zich steeds door een collega laten vervangen.