Webinar Politie en drugs
19 maart 2025 van 13.30 uur tot 16.30 uur
Voorzitter: Dr. Elke Devroe | Moderator: Dr. Steven Debbaut
Situering
Drugs en politie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zowel in het maatschappelijke als politieke debat. De strijd tegen drugsproductie, -gebruik en -handel heeft decennialang een sterke nadruk gelegd op repressieve maatregelen, maar de effectiviteit en duurzaamheid van deze aanpak staan steeds meer ter discussie.
Dit Webinar belicht vanuit verschillende perspectieven de complexiteit van drugsproblematiek en de cruciale rol van politie. Het Nederlandse en Belgische drugsbeleid is vooral gericht op bestrijding door strafrechtelijke handhaving en verslavingszorg. Toch blijven drugs ruim beschikbaar, en de gevolgen van deze strategie zijn ernstig. Lucratieve illegale markten leiden tot georganiseerde criminaliteit, geweld en maatschappelijke ontwrichting.
Is repressie het juiste antwoord? In Nederland groeit de roep om alternatieven, zoals regulering en kwaliteitscontrole, die drugsproblematiek vanuit volksgezondheid en sociale invalshoek benaderen. In België wordt ook gekeken naar de beperkingen en mogelijkheden van de huidige aanpak, zoals interne barrières in politieorganisaties die eventuele hervormingen belemmeren.
De praktijk laat zien dat geïntegreerde strategieën beter werken. Grensoverschrijdende initiatieven in de Euregio Maas-Rijn benadrukken dat internationale samenwerking cruciaal is, maar dat juridische en organisatorische verschillen effectieve handhaving bemoeilijken.
Programma
13.30 Verwelkoming en spelregels Webinar
Stephan Svacina, uitgever Gompel&Svacina
13.35 – 13.45 Cahierwerking en voorstelling gasteditoren Cahier 74
Elke Devroe (dagvoorzitter), Doctor in de criminologie VU Amsterdam en UGent, Hoofdredacteur Cahiers Politiestudies
13.45 – 14.05 Politie en wetenschap in context
Toine Spapens, Hoogleraar Criminologie aan de Tilburg Law School, gast-editor van dit Cahier
Deze lezing schetst de context en de grote uitdagingen voor de politionele aanpak van drugs in België en Nederland. Toine Spapens bespreekt de historische ontwikkeling van de aanpak van drugscriminaliteit in beide landen, met nadruk op de strafrechtelijke dimensie. Daarna verkent hij de mogelijkheden van alternatieve beleidskeuzes, zoals decriminalisering en regulering, en hun potentieel om een meer effectief drugsbeleid te realiseren.
14.05 – 14.20 Vragen aan de sprekers en bespreking twee stellingen
14.20 – 14.40 ‘Post-Retirement Drug Policy Enlightenment Syndrome’, schets van een onderbelicht fenomeen
Steven Debbaut, Postdoctoraal onderzoeker bij de Crime & Society Research Group (CRiS) van de Vrije Universiteit Brussel, gast-editor van dit Cahier
Sommige politieambtenaren, alsook politici, veranderen hun visie op het drugbeleid drastisch na hun pensionering en sluiten zich aan bij maatschappelijke organisaties die pleiten voor hervormingen zoals decriminalisering en regulering. Steven Debbaut gaat dieper in op de potentiële kloof tussen persoonlijke en professionele standpunten en de invloed hiervan op de ruimte voor vernieuwing binnen de politie in het opvolgen van het drugfenomeen.
14.40 – 14.55 Vragen aan de spreker en bespreking twee stellingen
14.55 – 15.05 Koffiepauze
15.05 – 15.25 Aanklampen en aanpakken. Politionele strategieën tegen lokale drugsoverlast
Leen Gheyle, politiecommissaris, waarnemend Directeur Operaties van de Politiezone Brugge
Politieorganisaties blijven een sleutelspeler in de uitvoering van het drugsbeleid, maar worden geconfronteerd met de beperkingen ervan, zoals de ineffectiviteit om vraag en aanbod structureel te verminderen en de hoge druk op capaciteit. Vanuit de praktijk wordt vastgesteld dat de politie een breed scala aan maatregelen kan inzetten. Deze strategieën leggen de focus op preventie, samenwerking met maatschappelijke partners en het analyseren van de oorzaken van druggerelateerde problematiek. Deze lezing gaat dieper in op een duurzame en op samenwerking gerichte aanpak inzake drugscriminaliteit. Hoe kan politie, in combinatie met maatschappelijke actoren, concreet bijdragen aan het reduceren van de negatieve impact van drugs, terwijl het vertrouwen van de gemeenschap behouden blijft?
15.25 – 15.40 Vragen aan de spreker en bespreking twee stellingen
15.40 – 16.00 Druggerelateerde criminaliteit en de aanpak daarvan in de Euregio Maas-Rijn
Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan Maastricht University
Druggerelateerde criminaliteit en de aanpak daarvan speelt een prominente rol in de Euregio Maas-Rijn (EMR). Deze regio, die delen van Nederland, België en Duitsland omvat, fungeert als knooppunt voor de productie en handel in synthetische drugs, cannabis en cocaïne. Criminele netwerken maken strategisch gebruik van de grenzen voor productie, distributie en het ontwijken van handhaving. Dit heeft geleid tot nieuwe uitdagingen, zoals een groeiende professionalisering van criminele activiteiten en toenemend geweld en corruptie. De aanpak in de EMR richt zich op integrale samenwerking tussen politie, justitie en bestuurlijke instanties, zowel nationaal als grensoverschrijdend. In deze lezing worden zowel het Euregionaal Politie Informatie- en Communicatiecentrum (EPICC) als het Euregionale Informatie- en Expertisecentrum (EURIEC) voorgesteld. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat criminele netwerken kwetsbare personen inzetten en geavanceerde technologie gebruiken, zoals cryptocommunicatie. Tegelijkertijd zijn methoden zoals de bestuurlijke aanpak, gericht op het verstoren van criminele structuren, in opkomst. De complexiteit van grensoverschrijdende drugscriminaliteit vraagt om een gemeenschappelijk beleid en een duurzame, structurele samenwerking die verder reikt dan tijdelijke initiatieven.
16.00 – 16.15 Vragen aan de spreker en bespreking twee stellingen
16.15 – 16.30 Besluitende commentaren
Steven Debbaut, gast-editor van dit Cahier 74
Waar?
LIVE WEBINAR –
U volgt comfortabel bij u thuis of kantoor.
De voordrachten gebeuren grotendeels live vanuit uitgeverij Gompel&Svacina, Antwerpen. Met veel ruimte tot interactie en discussie.
Wanneer?
Woensdag 19 maart 2025
Inschrijven
Deelnameprijs: 74,95 euro
Inbegrepen: per post ontvangt u gratis het bijhorende Cahier enkele dagen vóór aanvang van het webinar (t.w.v. 43,95 euro).
Enkele dagen vóór aanvang ontvangt u per e-mail de registratielink voor uw deelname (Zoom).
Inschrijven met bestelbon?
Als u niet online kunt afrekenen, kunt u een inschrijvingsverzoek sturen naar: info@gompel-svacina.eu. Met duidelijke vermelding van: naam en mailadres van de deelnemer(s), volledige facturatiegegevens (btw-nummer, bestelbonnummer, uw referentie,… indien van toepassing) en het e-mailadres waarnaar de factuur verstuurd moet worden. Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via e-mail wordt verstuurd.
Annuleren
Annuleren kan enkel per e-mail of schriftelijk. Annuleringen worden kosteloos aanvaard tot 7 werkdagen vóór de datum van de studiedag. Bij latere annuleringen is het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. Ingeschreven deelnemers kunnen zich steeds door een collega laten vervangen.