Leonard Kok, Directeur Politieacademie:
“De politie heeft een manier van verhoren ontwikkeld die is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk. Er zijn echter ook inzichten die ontstaan na onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Deskundigen van politie en Politieacademie hebben er een gewoonte van gemaakt om die inzichten te wegen en waar mogelijk en nodig toe te passen in de praktijk en in het onderwijs.
Koen Geijsen heeft zich de afgelopen jaren onderscheiden in het kritisch volgen van het verhoor in de praktijk en in het onderwijs. Dat deed en doet hij op een kritische manier, passend bij een wetenschapper, of het nou schuurt of niet.
Koen stelt dat traditionele verhoormethoden niet volledig voldoen aan de beginselen van ‘investigative interviewing’ en de in 2021 door de Verengde Naties onderschreven richtlijn. Volgens deze beginselen en de richtlijn probeert de verhoorder op een neutrale en transparante wijze zoveel mogelijk informatie te krijgen uit het geheugen van een aangever, getuige of verdachte, zonder enige vorm van manipulatie. Traditionele verhoormethoden schrijven echter (onder andere) nog altijd voor dat druk op verdachten geoorloofd is. Daarom pleit Koen voor een andere mindset bij politieagenten.”
Koen Geijsen, Lore Mergaerts, Henry Otgaar & Corine de Ruiter: Verhoor 2.0. Basisboek investigative interviewing, November 23, Gompel&Svacina Uitgevers